Nu al!

‘Zelfdenkende lantaarnpaal’ = Woord Van Het Jaar!

De Tobias Asserlaan met de nieuwe verlichting. foto Joris Buijs/PVE

BERKEL-ENSCHOT – De LED-lantaarnpalen met bewegingssensoren in de Enschotse wijk van de Tobias Asserlaan, een primeur voor Europa, trokken woensdag grote aandacht.

Een grote groep mensen uit de openbare verlichtingsbranche, het Tilburgse stadsbestuur en media (inclusief het NOS Journaal) woonde de officiële presentatie bij van dit ‘licht op aanvraag’.

In de buurt loopt sinds november een proefproject waarbij de lantaarnpalen met LED-lampen in de avond en nacht sterk gedimd licht geven, maar bij het naderen van fietsers of voetgangers oplichten. De ervaringen zijn positief, melden buurtbewoners.

Vooral vanwege toegenomen veiligheid, zowel fysiek – ongelijke stoeptegels worden beter zichtbaar – als sociaal. Voor de gemeente Tilburg telt ook mee dat het door Philips geleverde systeem beduidend energiezuiniger is en zich binnen tien jaar terugverdient.

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>