Moskee

Wij hebben natuurlijk niets tegen de islam – maar wél tegen lelijke gebouwen!

El Ouma. Amsterdam

Maar je kunt het natuurlijk ook zo zien…

Omdat de bestaande Moskee El Ouma aan het August Allebéplein te klein was geworden, was uitbreiding nodig. Binnen de plannen voor de verbetering van de omgeving van de moskee, stond gedefinieerd dat het een zichtbaar en herkenbaar gebouw moest worden dat zich in de toekomst zou voegen in een semigesloten bouwblok van rode baksteen.

De bestaande moskee met een gevel van gebroken witte strengperssteen is in de uitbreiding op de begane grond aan de lange gevelzijde doorgezet in een colonnade van hetzelfde materiaal. De openingen in de gevel zijn er voorzien van gezeefdrukt glas, waardoor de colonnade een open karakter krijgt. Dat komt ten goede aan de belevingswaarde vanaf de straat en het voorziet de gebedsruimten van licht. De eerste en tweede verdieping van de uitbreiding is opgetrokken in rode baksteen.

De moskee heeft er twee nieuwe entrees bij gekregen: een nieuwe hoofdentree die centraal in de colonnade is gelegen en een entree aan het toekomstige nieuwe August Allebéplein. De twee koepels op het dak vormen de bekroning van de toegangshal en de hoofdgebedsruimte van de moskee.

Het gebouw vormt door de ingrepen een ontmoetingsplaats, een openbaar gebouw, waarin naast de gebedsruimten plaats is voor lezingen en cursussen.


Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>