Die vermaledijde jaren '70! (4)

image1Het was de Openbare Lagere School in Barneveld. Voor de klas stond Meester Konstapel. En als je een goede beurt had gehad (klinkt raar, nu – maar was toen niets verdachts aan, in Barneveld… Het waren de jaren ’70 en een goede beurt betekende niets méér dan dat je het juiste antwoord op de goede vraag had gegeven… Véél later ontdekte ik dat ook toen in Barneveld het begrip ‘goede beurt’ al een andere betekenis had. Badmeester Van der Spoel verdween spoorslags uit het dorp, ‘omdat hij meer wist van de zwangerschap van badjuffrouw Ria…’. Daarover, misschien, een andere keer meer – nu terug naar die school aan de Bouwheerstraat…).

Zes lokalen zes klassen drie juffen drie meesters. Zo overzichtelijk kan het leven zijn! Jaren ’70!!
Goede beurt? Oh ja; beloning! Je mocht voor de meester naar buiten, naar de sigarenboer een pakje Mantano halen! Een pakje Mantano!

...maar dan de helft goedkoper!

...maar dan de helft goedkoper!

Dat hij vervolgens met gemak tijdens de les oppafte! In de klas!! En dan kreeg weer iemand een goede beurt en mocht weer naar de sigarenboer…
Ik geloof dat mijn kleren nooit zo naar rook hebben gestonken als in het jaar dat ik les had van Meester Konstapel…
Hoe kom ik hier op? Mijn dochter vond mij op Schoolbank.nl. Een klassenfoto uit die tijd. Ik zag mezelf, elf jaar oud, poserend naast… Meester Konstapel.

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>